Kedves Barátaink, volt Istvánosok!

Iskolánk a fennállása óta több tízezer fiatalnak adott jó szakmát, életre szóló boldogulási lehetőséget. Így volt ez az elmúlt évtizedekben is. Akik pedig nem tudtak megbarátkozni a könyveléssel, a pénzügyekkel, és más pályára léptek, azoknak is segítséget nyújtott az iskola emberré válásukhoz.

Sokan vagyunk, akik felnőtté cseperedésünk legszebb éveit töltöttük a csodaszép iskolaépületben. A régi falak között mindig jó találkozni, szívből örülni egymásnak, közös emlékeket idézni, beszélgetni.

Egyesületünk alapítói úgy gondolták, hogy a kellemes együttléteken túl lehetőségeinkhez mérten támogassuk a mai iskola nevelő-oktató munkáját.
Ha tehetségünkből, szakértelmünkből, munkánkból egy-egy morzsát leteszünk iskolánk asztalára, akkor a segítésen túl példát is adunk a mai diákoknak és hozzájárulunk a tanári kar nevelő munkájához is.
Ezt az alapelvet szem előtt tartva hoztuk létre az egyesületet, amelynek céljai:
Az alma mater tevékenységének társadalmi segítése, az iskola szellemi tradícióinak ápolása, életben tartása, a szellemi és tárgyi értékek megismertetése, a végzett növendékek összetartozásának az erősítése.
A korszerű használati funkciójú iskola kialakításának segítése, támogatása.
A jól tanuló és eredményesen sportoló diákok támogatása és elismerése.
Az egyesület életre hívása óta eltelt egy tanév, s ez alatt a létszámunk szépen gyarapodott.

Most, hogy visszatekintünk, látjuk, mennyi minden történt.
Minden találkozónk boldog, örömteli együttlét volt. Minden alkalommal előkerültek új emberek, akiknek nagyon örültünk, velük is közös emlékeket kerestünk.
Az iskolához és az egymáshoz való kötődést erősítették azok az események is, amelyek általában a hó első szerdáján történtek.

Az első év eseményei

Első alkalommal Horváth Tamás tanár úr osztotta meg velünk iskolatörténeti kutatásainak az eredményét az alapítástól (1887) az 1940-es évek elejéig.

Karácsony előtt Berta Zsolt egykori iskolatársunk regényét, a Jancsiszöget mutatta be Kovács Péter. A szerzővel jót beszélgettünk regényéről, amelyben iskolánkban szerzett élményei is sokszor visszaköszönnek. A könyv nagy siker volt, sokan vásároltunk is belőle.

Februárban A Gödöllői Művésztelep és iskolánk freskója címmel Szecsődi Kornélia tanárnő előadása után közösen csodáltuk meg Körősfői Kriesch Aladár freskóját iskolánk 3.emeletén. Voltak, akik most látták először.

Március 12-én a Művészetek Palotájában voltunk Marton Gyula egykori diáktársunk vendégei és egy nagysikerű hangverseny résztvevői. Gyuszi zenei események menedzsere és 100 db tiszteletjeggyel lepte meg egyesületünket. Nagy örömünkre Batizi Ibolya néni (87), Fésős Éva néni (81), Kuzmich Anikó tanárnő (79), Szabó László tanár úr, Szőke Zoltánné és Radványi Tamás is velünk volt e szép estén.

Április 1-én az idei Istvános napok ünnepi eseménye volt annak a két márványtáblának a felavatása, amelyet Horváth Tamás tanár úr megálmodott, a Volt Istvánosok Baráti Köre felkarolt és amely Laki Pál tanár úr segítségével meg is valósult. A táblák a földszinten az iskolazászló társaságában örökítik meg az épület tervezőjének, alapításának emlékét, valamint az iskola igazgatóinak a nevét.

Májusban felkeressük az alapító igazgató Fillinger Károly sírját, s ha kell, rendbe tesszük azt.

Május 21-re nyugdíjas pedagógus találkozót szervezünk az iskolában.

A segítő szándék

Laki Pál tanár úr az állandó iskolatörténei kiállításhoz vitrinekkel ajándékozta meg Alma Materünket.

Marjay Gyula a szalagavató meghívóinak és a nyolcadik osztályosoknak készített, az iskolát bemutató promóciós anyag igen szép kivitelű nyomdai elkészítésével támogatta az iskolát.

Postásné Balázs Ildikó MNB emlékérmeket ajándékozott az iskolának, amelyekkel a diákok kiemelkedő teljesítményeit tudja elismerni az iskola.

Rácz Péter az Egyesületünk létrehozásában, dr. Nagy Márta és Neudoldné Láng Vali a működtetésben, Wéber István a könyvelésben, Jakab Erzsébet a pénzügyek kezelésében, Zachár Ildikó a különböző szervezésekben vette ki részét. Forstner Gabriella az iskolával való szoros kapcsolat létrehozásában és fenntartásában vállalt szerepet.

Elkészült az egykori tanárainkra emlékező sorozat első kötete, amely dr.Batizi László életét és munkásságát örökíti meg. Előkészületben vannak a Takaróné dr.Gaál Beatrix igazgatónő, dr. Fésős Lászlóné (Éva néni), Berhidi Jolán tanárnő, Patonyi László és Rajna Zoltán munkásságát összefoglaló füzetek. A megjelentetést Missura Gábor vette gondjaiba. A kiadó és szerkesztő Batizi László (a tanár úr fia). Azt szeretnénk kérni, hogy az előkészületben lévő monográfiákhoz járuljatok hozzá. Írjátok meg, hogy ezekről a nagyszerű pedagógusokról milyen emlékeket őriztek, hogyan gondoltok vissza munkájukra. (Leveleiteket balazsne.szabo.dr@freemail.hu címen várjuk).

Az egyesület működésében nagy előrelépés lesz a honlapunk, amelyet az iskola tanára, Valentné Albert Éva és férje, Valent Zsolt készít. Önzetlen munkájukat ezúton is köszönjük.

dr. Szabó Balázsné elnök