A BGSZC Szent István Technikum és Kollégium alapításának 135. évfordulója alkalmából megrendezett komplex; gazdasági, informatikai és nyelvi kompetenciákat, prezentációs készséget mérő versenyen a 25 indulóból döntőbe jutott 9 csapat.

A 2022. március 11-én tartott döntőn bemutatott angol vagy német nyelvű prezentációk (melynek témája egy vízió elkészítése volt 50 évre előre tekintve) mellett egy interaktív feladatsor megoldása, illetve egy fenntarthatósági totó kitöltése is a verseny része volt.

A Baráti Kör képviseletében dr Deli Lajos vett részt a zsűriben, aki tapasztalatait az alábbiakban összegezte:

– Az ünnepi összejövetel megszervezéséért felelős Szatmári Ákos úr a korábbi levelén leírtak alapján bemutatta a helyszint, a program részleteiről, a technikai szervezésről, a lebonyolítás rendjéről tájékoztatott. Megismerhettem a zsűri tagjait, egyértelmű impressziók alapján kölcsönös szimpátia alakult ki, amely az összhang garanciáit is jelentette. Mindezek kiváló előkészítésről és nagyszerű pedagógiai hozzáállásról adtak bizonyosságot. A műsor Szatmári Ákos konferálásával elkezdődött.

– Igazgató úr rövid köszöntő bevezetője után, a verseny szabályainak rövid ismertetését követően, néhány magatartási és lépésszabály megemlítésével, pld. a pontozás szempontjainak bemutatásával, a jó hangulatú küzdelem megkezdődött.
A tervezett 9 csapat, csapatonként 3 fő részvételével gazdasági, informatikai, nyelvi feladványokra készített prezentációkkal, interaktív feladatokkal, alapvetően angol, de német és minden esetben rövid magyar nyelvű előadásokban bizonyították képességüket.
Esetenként valós és fiktív példákkal, makro és mikro szintű gazdasági körülményekre való utalásokkal, jelen és jövő életkörülményeinek megközelítésével, technikai kultúra állandó változásának szükségszerű megismerésével, derűs és optimista következtetések megfogalmazásával színesítették a hatalmas témakört.

– Kiemelésre érdemes a csapatokra maradéktalanul igaz jó és közvetlen stílust, a csapatokon belüli összhangot, egymás kisegítésének, kiegészítésének szándékát, a gazdasági motiváció iránti alapigényt, a verseny miatti izgalom hiányát, mindezek alapos felkészülésre utalnak. Egyetlen előadásra sem lehet stílustalanságot, határozatlanságot, érdektelenséget felróni, más versenycsapatok elleni véleményt ráfogni.

– A zsűri pedagógus tagjainak minősítése maradéktalanul kifogástalan volt. A személyükben alkalmazott minősítési elvek, szempontok számokra dominanciát élveztek, mindez vonatkozott az előadások tartalmára, megjelenítésére, megfogalmazására, esetleges kiegészítésekre is. A zsűri által feltett kérdésekre érkezett válaszok elfogadásra kerültek.

A verseny eredménye az ünnepelt iskola hallgatóinak dicsérete, amelyhez a díjkiosztás utáni ünnepségen jelen levők véleménye, gratulációja, hangulata bizonyítékként szolgált.

Végül is nagy küzdelemben a Szent István Technikum 11. d osztályának egyik csapata diadalmaskodott (Szabó Bettina, Kun-Szabó Viktória, Asztalos Richárd összetételben), de a második helyezett Budai Technikum tanulói, illetve a harmadik helyet megosztva elhozó a Hunfalvy János Technikum versenyzői és a Szent István Technikum 11. c osztályának diákjai is kiváló teljesítményt nyújtottak – ahogy ez elmondható ezúttal az összes résztvevő csapatról.

A versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak ez úton gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük