In memoriam…

Gyászbeszéd Fésős Éva néni temetésén

Drága Éva néni!

Szomorú szívvel jöttem most Hozzád, hogy volt Istvános diákjaid nevében végső búcsút vegyek Tőled.

Most utoljára együtt emlékezünk, mint régi kollégiumi diákjaid, az együtt töltött középiskolai napokra és évekre. Hosszú tanári pályafutásod alatt több száz diákot neveltél és bocsátottál ki az életbe. Voltak nehéz történelmi idők, amikor Te még fiatal tanárnőként – de tanító édesapád tiszta erkölcsiségével és őszinte hazaszeretetével felvértezve – az 1956-os forradalom harcai idején is féltőn óvtad diákjaidat. De a békés évek alatt is, mindig biztonságot sugárzó lényeddel, kedvességeddel és anyai szereteteddel vigyáztad és nevelted koleszos lányaidat.

Mi, akik az ország különböző részeiből – gyakran kis falvakból – jöttünk a fővárosba, az Istvánba tanulni, nemcsak az otthon őrző figyelmét kaptuk Tőled, de a legfogékonyabb éveink alatt nyitottad fel szemünket a nagyvilágra.

A reggeli kollégiumi ébresztőtől az iskolakezdésig, majd az órák végeztével az ebédeltetés, a kimenők és a tanszobák idején édesanyánk és családunk helyett velünk voltál. Az esti közös összejöveteleink, vagy a hálóbeli beszélgetések idején, egészen a villanyoltásig mindenütt jelen volt vigyázó figyelmed és kedves, finom, hófehér köpenyes személyed.

Fontos volt számodra, hogy kollégista lányaidat a tartalmas időtöltések felé irányítsd. Moziba, de inkább színházba és múzeumba vittél. Soha nem felejtem el, hogy a programokra mindig felkészítetted a diákjaidat. Elmaradhatatlan spirálos füzetedbe előre kidolgoztad a színházi darab vagy a múzeumi tárlat anyagát, és megértésére minket is előkészítettél.

Földrajz tanárként távoli országokkal, vidékekkel ismertetted meg a serdülő diákokat. Mindig személyes odafigyelést, törődést, mosolyt és kedvességet kaptunk Tőled!

Drága Éva néni! Itt és most köszönjük meg Neked mindezt! Több évtizedes tanári pályád és kollégiumi nevelői időszakod alatt több száz középiskolást nevelve mutattad meg nekünk – saját szép emberi példáddal és tartásoddal – mi a cselekvő hazaszeretet, a tisztesség, becsület, munka és tudás! Hálásan köszönjük!

Jóságodért a kegyes és irgalmas Jézus fogadjon örök szeretetébe!
Isten Veled!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük